Σέρκος A. Χαρουτουνιάν

Είναι Καθηγητής (και πρώην Αντιπρύτανης) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agriculture Organization) για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Η έρευνά του εστιάζεται στην κυκλική οικονομία και ειδικότερα την αξιοποίηση των βιοδραστικών φυσικών προϊόντων για την ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων και καλλυντικών. Είναι συγγραφέας 185 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά-βιβλία, κάτοχος 3 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μέλος της εκδοτικής επιτροπής πέντε διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Για το έργο του υπάρχουν περισσότερες από 6.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει επιβλέψει τη διενέργεια 14 διδακτορικών και 17 μεταπτυχιακών διατριβών. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 36 ερευνητικών έργων και σήμερα υλοποιεί τέσσερα ερευνητικά έργα με αντικείμενο την κυκλική οικονομία και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το ερευνητικό του έργο ΔΙΟΝΥΣΟΣ συμπεριλήφθηκε το 2009 από την Ε.Ε. στα πέντε καλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης και το 2010 διακρίθηκε στο διαγωνισμό Energy Globe Awards. Έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην ανάδειξη και πιστοποίηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων καταρτίζοντας φακέλους πιστοποίησης των προϊόντων Φάβα Σαντορίνης (ΠΟΠ), Τοματάκι Σαντορίνης (ΠΟΠ), Κασκαβάλ Πίνδου (ΠΓΕ) και Τσαλαφούτι (ΠΟΠ). Σήμερα, ασχολείται με την πιστοποίηση έξι επιπλέον τοπικών προϊόντων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου.

Συμμετέχει σε: