Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ανδρονίκη Νάσκα

Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

Η Ανδρονίκη Νάσκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατροφή του Ανθρώπου (King’s College, School of Health and Life Sciences, University of London) και στην Επιδημιολογία (Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.). Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Η Α. Νάσκα είναι Αντιπρόεδρος (Vice-Chair) του Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), Πρόεδρος (Chair) της ομάδας εργασίας για τον καθορισμό των ανώτατων ορίων πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων της EFSA και συν-Επικεφαλής του συνεργαζόμενου Κέντρου για τη Διατροφή και την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνει θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας, αγωγής υγείας και πρόληψης νοσημάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και ειδικά στην αξιολόγηση σχέσεων των παραγόντων της διατροφής με την υγεία και μακροζωία. Στο πλαίσιο αυτό συντονίζει και έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και πολυκεντρικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις διεθνείς επιστημονικές της δημοσιεύσεις, περισσότερες από 360 καταγράφονται στη βάση PubMed (04/2024). Η βάση Thomson Reuters Web of Science καταγράφει περισσότερες από 16.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο έργο της και δείκτη Hirsch (H-index) 70.   

Συμμετέχει σε: